Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü
BAĞLI KURULUŞLAR
Seçili Kuruluşla İlişkili Belgeler

Yayınlanma Tarihi: 05.01.2013

MADDE 4 – (1) Bakanlık, yörenin ihtiyacına, sosyo-kültürel yapısına göre uygun görülecek il ve ilçelerde konukevi açar. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu yüzbini geçen belediyeler ihtiyaca cevap verebilecek nitelik ve sayıda konukevi açar. İl özel idareleri ile sivil toplum kuruluşları da konukevi açabilir. Gerçek kişiler tarafından konukevi açılamaz.
i) Hizmetlerin yürütülmesinde, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, vakıf, dernek ve diğer sivil toplum kuruluşları, gönüllü gerçek ve tüzel kişiler ile özel sektörün desteği alınır.
MADDE 9 – (2) Belediyeler, il özel idareleri ve sivil toplum kuruluşlarına ait kadın konukevlerinin denetimi, ilgili mevzuatları çerçevesinde Ek-4’te yer alan form kullanılarak yapılır. Denetim raporunun bir örneği il müdürlüğüne ve Genel Müdürlüğe gönderilir.
MADDE 12 – (4) ŞÖNİM’ler tarafından doğrudan konukevine kabulü yapılan veya ilk kabul biriminde kalanlardan konukevine yerleştirilmesi uygun görülen kadınlar ve beraberindeki çocukları, Bakanlık, belediye, il özel idaresi veya sivil toplum kuruluşlarına ait konukevlerine yerleştirilirler. Bu suretle yerleştirilen kadınlar, konukevleri tarafından ŞÖNİM’in bilgisi dışında, takdir yetkisi kapsamında çıkarılamazlar.
MADDE 13 – h) Bedensel ve zihinsel engelli kadınlar hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşları veya sivil toplum kuruluşlarından destek alınır.
MADDE 23 - (5) Harçlıklar, belediye, il özel idaresi ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı konukevlerinde kalan kadınlara ve beraberindeki çocuklara ise; ç) Sivil toplum kuruluşlarına ait konukevlerinde ise Bakanlık bütçesinden,
MADDE 31 – (1) Bakanlık, belediyeler, il özel idareleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından işletilen konukevlerinde kalanlara ait bilgiler ile kapasite ve sayı bilgilerinin her değişiklikle birlikte bulunduğu ilde mevcut ŞÖNİM’e bildirilmesi zorunludur. Veri tabanı oluşturulmasına ve yürütülmesine ilişkin düzenlemeler Bakanlık tarafından yapılır. Bu kapsamda Genel Müdürlük tarafından konukevlerinden istenilen her türlü bilgi ve veri girişi geciktirilmeksizin usulüne uygun olarak sağlanır.
MADDE 49 – (1) Konukevinde kalan kadın ve beraberindeki çocuklarına verilecek hizmetleri ve mesleki çalışmaları gerçekleştirmek, diğer kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyonu sağlamak, konukevi hizmetlerinin Yönetmelikte öngörüldüğü biçimde yürütülmesini güçleştiren, müdahale plânını aksatacak tutum ve davranışlarda bulunan kadınlarla ilgili karar almak üzere her konukevinde bir değerlendirme komisyonu oluşturulur.
MADDE 54 – (1) Hizmet; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, il özel idareleri, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile diğer kişi ve kuruluşların işbirliği ve desteği ile yürütülür.


https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/41931

Yayınlanma Tarihi: 14.02.2022

Genel Müdürlüğün görevleri
MADDE 6 - (1) 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 70’ine maddesi kapsamında Genel Müdürlüğün görevleri şunlardır:
c) Kamu kurum ve kuruluşları, gönüllü kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerce kadınlara yönelik yürütülen sosyal hizmetlere ilişkin ilke, usûl ve standartları belirlemek ve bunlara uyulmasını sağlamak,
ğ) Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, sosyal amaçlı vakıf, demek ve diğer sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamalı, müşterek projeler hazırlamak ve uygulamak,
j) Kadın haklarına ilişkin konularda ülkemizin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar uyarınca Bakanlık temsilcileri, diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile konuyla ilgili uzmanlardan teşkil edilecek ulusal takip ve danışma kurullarının sekretarya işlerini yürütmek,


https://www.aile.gov.tr/media/113198/186994.pdf

Bağlı Kuruluşlarla İlişkili Belgeler

Yayınlanma Tarihi: 14.02.2022

Kadın Hizmetleri Daire Başkanlığı
MADDE 11- (1) Kadın Hizmetleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır
:
g)        Kadın konukevlerinin hizmet standartlarını belirlemek, söz konusu kuruluşları açmak is:eyen il müdürlüklerine, yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına sonuyla ilgili rehberlik ve danışmanlık yapmak, yürütülen hizmetlerin takibini sağlamak,

https://www.aile.gov.tr/media/113198/186994.pdf

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Madde  5 — Kurul; Başbakan veya Bakanın başkanlığında;  d) Kadın hakları konusunda çalışmalarda bulunan beş sivil toplum kuruluşu temsilcisinden oluşur.
 Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin seçimi ve görev süresi
 Madde 7
— Kadın hakları konusunda faaliyet gösteren;
             a) En fazla üyeye sahip beş dernek arasından bir,
             b) En fazla şubeye sahip beş dernek arasından bir,
             c) Faaliyetleri için en fazla harcama yapan beş dernek arasından bir,
             d) Dernek Federasyonları arasından bir,
             e) Gelirinden amacına yönelik hizmetler için en fazla harcama yapan beş vakıf arasından bir temsilci olmak üzere Genel Müdürlükçe üç yıl için seçilir. Üyeliği sona erenler yeniden seçilebilir.Madde 8 — Kurulun görevleri şunlardır:
             a) Devletin ekonomik, sosyal, kültürel ve kadına ilişkin politikaları çerçevesinde kadının statüsü ile ilgili sorunları inceleyerek genel politikalar oluşturulmasına yardımcı olmak, plan ve programların uygulanması hususunda görüş bildirmek.
             b) Devletin ekonomik, sosyal, kültürel ve kadın politikaları çerçevesinde plân ve yıllık programlara göre Genel Müdürlüğün görevlerini geliştirici tedbirleri belirlemek ve önerilerde bulunmak.
             c) Başbakan veya görevlendireceği Bakan tarafından istenen, Genel Müdürlüğün veya Kurul üyelerinin teklif ettiği kadının statüsüne ilişkin konuları incelemek, değerlendirmek ve bu konularda görüş oluşturmak ve önerilerde bulunmak.
 Madde 9 — Kurulun, Başkanın davetiyle, uygun göreceği yer ve tarihte yılda bir kez toplanması esastır. Ancak, Kurul Başkanı gerekli gördüğü hallerde Kurulu toplantıya çağırabilir.
Madde 12 — Kurulda alınan kararlar, Genel Müdürlükçe toplantıyı takip eden otuz gün içerisinde Kurul üyelerine ve ilgili kuruluşlara yazılı olarak bildirilir. Kurul kararlarının uygulanması ile ilgili Bakanlık ve diğer kuruluşlar, yaptıkları çalışmaları toplantı tarihinden itibaren en fazla altı aylık dönemler halinde faaliyet raporu düzenleyerek Genel Müdürlüğe gönderir. Genel Müdürlük bu raporları değerlendirerek sonuçlarını Bakana sunar.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/36900

Yayınlanma Tarihi: 14.02.2022

Sosyal Statü Daire Başkanlığı
MADDE 13 - (1) Sosyal Statü Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
ç) Kadının karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik etmeye ve anırmaya yönelik çalışmalar yürütmek ve gerçekleştirilen çalışmaları desteklemek,
g)        Genel Müdürlüğün görev alanı kapsamında faaliyet gösteren Üniversite birimleri ve sivil toplum kuruluşlarının güncel listesi ile söz konusu kuruluşlarla yap lan faaliyetlere ait güncel bilgiyi ilgili daireler ile iş birliği hâlinde tutmak.


https://www.aile.gov.tr/media/113198/186994.pdf