AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
BAĞLI KURULUŞLAR
Seçili Kuruluşla İlişkili Belgeler

Yayınlanma Tarihi: 15.07.2005

Madde 4- (1) Bu Kanunun uygulanmasında, çocuğun haklarının korunması amacıyla;
e) Çocuğun, ailesinin, ilgililerin, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde çalışmaları,
Madde 6- (1) Adlî ve idarî merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, korunma ihtiyacı olan çocuğu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bildirmekle yükümlüdür.
Madde 30- (1) Çocuk bürosunun görevleri;
c) Korunma ihtiyacı olan, suç mağduru veya suça sürüklenen çocuklardan yardıma, eğitime, işe, barınmaya ihtiyacı olan veya uyum güçlüğü çekenlere ihtiyaç duydukları destek hizmetlerini sağlamak üzere, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmak,
Geçici Madde 1- (5) Adalet Bakanlığının  koordinatörlüğünde ilgili bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar bu Kanunun yürürlüğü tarihinden itibaren altı ay içinde koruyucu ve destekleyici tedbirleri yerine getirmek üzere gerekli tedbirleri alır. Ayrıca, ilgili bakanlıklar ve bağlı kuruluşlar bu amaçla sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine gidebilirler.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/28901

Bağlı Kuruluşlarla İlişkili Belgeler

Yayınlanma Tarihi: 27.05.1983

Madde 3 – Kanunda geçen;
15. (Ek : 11/10/2011 - KHK - 662/10 md.) “Sosyal Hizmet Merkezi”; İhtiyaç sahipleri-nin tespit edilerek sosyal hizmet müdahalesinin ve takibinin gerçekleştirilmesi, çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı bireylere ve ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin bir arada ve en kolay ulaşılabilir biçimde, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler ile işbirliği içinde sunulmasından ve bu hizmetlerin koordinasyonundan sorumlu gündüzlü sosyal hizmet kuruluşlarını, ifade eder.
Madde 4 – Sosyal hizmetlere ilişkin genel esaslar şunlardır:
a) (Değişik: 1/7/2005-5378/27 md.) Bu Kanun kapsamına giren sosyal hizmetlere ilişkin faaliyetler, Devletin denetim ve gözetiminde, sivil toplum kuruluşları ile halkın gönüllü katkı ve katılımı da sağlanarak bir bütünlük içinde yürütülür. Sunulacak bakım ve diğer hizmetlerin kapsamı ve bu hizmetleri verecek olan gerçek ve tüzel kişilerin izin, çalışma usûl ve esasları ve diğer hususlar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/33448

Yayınlanma Tarihi: 10.09.2022

Çocuk hakları daire başkanlığı
MADDE 17- (1) Çocuk hakları daire başkanlığının görevleri şunlardır:
c) Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümlerinin, çocukla ilgili tüm alanlardaki mevcut yasal, idari ve yapısal durumunun belirlenmesine yönelik takip çalışmalarım yapmak, raporlamak ve ilgili makamlara sunmak, ulusal raporların hazırlanmasına yönelik resmi ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapmak ve uluslararası platformda sunulması çalışmalarına katılmak.

https://www.aile.gov.tr/media/58350/cocuk-hizmetleri-genel-mudurlugu-teskilat-ve-gorevlerine-dair-yonerge.pdf

Yayınlanma Tarihi: 29.11.2013

Çocuk Haklan İl Çocuk Komitesi
MADDE 5- (1) Komite; Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi üyeleri, öğrenciler, tercihen tüm okullardan seçilen okul öğrenci meclis başkanları, okulların çocuk hakları kulübü öğrencileri, çalıştırılan çocuklar (sokak, hizmet sektörü, sanayi, tarım vb.),suça sürüklenen çocuklar, İl Müdürlüklerine bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında olan çocuklar, engelli çocuklar ile gençlik merkezlerine devam eden çocuklardan oluşur.
(2)        Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesine isteyen her çocuk üye olabilir.
(3)        Bu komite üyeleri; iki yılda bir yaptıkları seçimle, bir kız ve bir erkek eş başkan ile kız ve erkek sayısı eşit 10 asil ve 10 yedek üye olmak üzere “Komite Yürütme Kurulu”nu oluşturur.
(4)        Komite yönetimi kendi iç işleyişine yönelik esasları belirleyerek, ilçelerde ihtiyaca yönelik alt komiteler oluşturabilir.
Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi Gö
rev ve Sorumlulukları
MADDE 6- (1) Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesinin görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
f) Okullardaki çocuk hakları kulüpleri, STK’lar, okul meclisleri ile il çocuk hakları komitesinin işbirliği ve eşgüdüm içerisinde çalışmasını sağlamak.
Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi Çal
ışma Usul ve Esasları
MADDE 7- (1) Çocuk komitesi çalışma usul ve esasları aşağıda belirtilmiştir.
a)        Komite her yıl Nisan ve Ekim ayında olmak üzere yılda iki kez olağan, çocuk komitesi eş başkanlarının isteği üzerine de olağanüstü toplanır.
b)        Toplantıda yapılan ve planlanan çalışmaları çocuk komitesi rapor haline dönüştürür.
c)        Toplantılarda kararlar salt çoğunlukla alınır.
İl Yetişkin Koordinatörünün Görev ve Sorumlulukları
MADDE 8- (1) İl yetişkin koordinatörünün görev
ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
ç) İl Müdürlüğü; Belediye, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Üniversite Temsilcileri, Baro, STK’lar ve yerel medya temsilcileri ile işbirliği ve eşgüdüm içerisinde çalışmalarını yürütür.

https://www.aile.gov.tr/uploads/chgm/uploads/pages/yonergeler/cocuk-haklari-il-cocuk-komitelerinin-olusturulmasi-calisma-usul-ve-esaslarina-iliskin-yonerge.pdf

Yayınlanma Tarihi: 01.04.2023

4/4/2012 tarihli ve 28254 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2012/9 sayılı Genelge ile kurulan “Çocuk Haklan İzleme ve Değerlendirme Kurulu” Aile ve Sosyal Hizmetler Bakam veya gerektiğinde ilgili bakan yardımcısının başkanlığında; Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Dışişleri, Gençlik ve Spor, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Yükseköğretim Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Türkiye Barolar Birliğinin karar vermeye yetkili üst düzey temsilcileri ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü, Çocuk Hakları Türkiye Çocuk Koordinatörleri ile çocuklarla ilgili faaliyet gösteren ulusal düzeyde en çok temsil gücünü haiz iki sivil toplum kuruluşunun üst düzey birer temsilcisinden oluşacak şekilde yeniden teşekkül ettirilmiştir.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/04/20230401-16.pdf

Yayınlanma Tarihi: 06.09.2022

İl değerlendirme kurulunun görevleri
MADDE 23- (1)
İl değerlendirme kurulunun görevleri şunlardır:
k) Sivil toplum kuruluşları ile yapılacak iş birliği ve ortak projeler hakkında, talep edilmesi hâlinde, fayda analizini ve mesleki değerlendirmeleri rapor hâlinde il müdürlüğüne sunmak.
Korunma ihtiyacı olan çocukların bildirimi, tespiti, başvuru ve yükümlülükler
MADDE 24-
(1) Adlî ve idarî merciler, kolluk görevlileri, sağlık, eğitim ve sivil toplum kuruluşları korunma ihtiyacı olan çocuğu Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.
Sivil toplum kuruluşları ile iş birliği ve gönüllü hizmetler
MADDE 35-
(1) Sosyal hizmetlere ilişkin faaliyetler Devletin denetim ve gözetiminde sivil toplum kuruluşları ile halkın gönüllü katkı ve katılımı da sağlanarak bir bütünlük içinde yürütülür.
(2) Bakım ve korunma altındaki çocukların psikososyal ihtiyaçları, sosyal yaşam etkinlikleri, eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçları gibi hayata hazırlanmalarına yönelik çalışmalara gönüllü olarak katkıda bulunmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler/kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin talepleri, il müdürlüğünce gerekli araştırma ve değerlendirme yapıldıktan sonra mülki idare amirinin onayı alınmak sureti ile gerçekleştirilir. Talebi uygun bulunanlar gönüllü olarak kabul edilir.
Sosyal servis
MADDE 13- b)
Uygulama planı hazırlık çalışmalarına grup/ev sorumlusunun, çocuğun ailesinin ve yakınlarının, çalışmalara destek verebilecek resmi kurumların, gönüllülerin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımını sağlamak.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/191168

Yayınlanma Tarihi: 16.04.2014

Danışma Kurulu
MADDE 5- (1) Danışma Kurulu; en az 2 yıl aktif çalışan Çocuk Komitesi üyeleri arasından Çocuk Forumunda iki yılda bir kapalı oy usulü ile seçilen kız ve erkek sayısı eşit 18 üye ile 2 Türkiye Koordinatörü olmak üzere toplam 20 çocuktan oluşur.
(2) Damşma Kurulu yönetimi kendi iç işleyişine yönelik esasları belirleyerek, ihtiyaca yönelik alt komiteler oluşturabilir.
Danışma Kurulunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları, Çalışma Usul ve Esasları Danışma Kurulunun Görev ve Sorumlulukları
MADDE 6- (1) Danışma Kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır.
a)        Kamu kurum ve kuruluşlar ile STK’lar tarafından çocukla ilgili alınacak her türlü karar, oluşturulacak yasal düzenleme ile politikaların belirlenmesinde çalışmalara katılım sağlayarak görüş bildirmek.
Danışma Kurulunun Çalışma Usul ve E
sasları
MADDE 7- (1) Danışma Kurulun çalışma usul ve esasları şunlardır.
d)        Toplantıda alman kararlar ve planlanan çalışmalara ilişkin Danışma Kurulunca hazırlanan rapor, Türkiye Koordinatörleri ve çocuk Danışma Kurulu üyesi bir kız ve bir erkek çocuktan oluşan heyet aracılığıyla TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi başta olmak üzere Bakanlık ve gerektiğinde ilgili kurum ve STK’larla paylaşılabilir.
İl Yetişkin Koordinatörünün Görev ve Sorumlulukla
rı şunlardır.
MADDE 8-e)        İl Yetişkin Koordinatörü, danışma kurulu çalışmalarını ilgili kamu kurumları ve STK’lar ile işbirliği içerisinde yürütür.

https://www.aile.gov.tr/uploads/chgm/uploads/pages/yonergeler/cocuk-danisma-kurulunun-olusturulmasi-ve-calisma-usul-ve-esaslarina-iliskin-yonerge.pdf

Yayınlanma Tarihi: 07.07.1927

Madde 2- Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı bünyesinde oluşturulan yetkili kurulun, söz konusu eserlerin 18 yaşından küçükler için muzır olduğu hakkında bir karar vermesi gereklidir. Kurul, basılmış eserlerin küçükler için muzır olup olmadığı hususunda yapacağı incelemede, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunundaki genel amaç ve temel ilkeleri gözönünde bulundurmak zorundadır.
Kurul, bu Kanunla kendisine verilen görevlere ilaveten, Türk Ceza Kanununun 426, 427 ve 428 inci maddelerinde tanımlanan suçlarla ilgili olarak yargı organlarına resmi bilirkişilik yapmakla görevlidir.
(Değişik dördüncü fıkra: 2/7/2018-KHK-703/38 md.) Kurul; Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanının belirleyeceği biri başkan olmak üzere Bakanlığın beş birim amirinden teşekkül eder.
Kurulun çalışma usul ve esasları ile sekreterya hizmetlerinin ne suretle yerine getirileceği Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenir.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/27180

Yayınlanma Tarihi: 10.09.2022

Öksüz, yetim ve gündüz hizmetleri daire başkanlığı
MADDE 22- (1) Öksüz yetim ve gündüz hizmetleri daire başkanlığının görevleri şunlardır
:
g)        Yetim ve/veya öksüz çocuklar konusunda toplumsal duyarlılığı ve dayanışmayı güçlendirici ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet, çalıştay, proje, kongre ve kampanyalar düzenlemek, kurum ve kuruluşlar, gönüllü kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmak.

https://www.aile.gov.tr/media/58350/cocuk-hizmetleri-genel-mudurlugu-teskilat-ve-gorevlerine-dair-yonerge.pdf

Yayınlanma Tarihi: 24.12.2006

MADDE 6 – (1) Adlî ve idarî merciler, kolluk görevlileri, köy ve mahalle muhtarları, belediye zabıta memurları, sağlık ve eğitim kuruluşları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görevlileri, sivil toplum kuruluşları ile bir çocuğun korunma ihtiyacı olduğundan haberdar olanlar, durumu il ve ilçelerdeki (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) Aile ve Sosyal Politikalar müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdür.
MADDE 19 – (1) Koruyucu ve destekleyici tedbirlerin yerine getirilmesinde kurumların koordinasyonu (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca sağlanır. (4) İlgili özel veya kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının konulara ilişkin görüşleri alınabileceği gibi temsilcileri de toplântıya çağrılabilir.
MADDE 20 – (1) İllerde koruyucu ve destekleyici tedbirlerin yerine getirilmesinde kurumlar arasında bağlantı, uyum, düzen ve eşgüdüm; vali veya vali yardımcısının başkanlığında, Cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet başsavcı vekili ya da Cumhuriyet savcısı ile il emniyet müdürü, il jandarma komutanı, il millî eğitim müdürü, il sağlık müdürü, büyükşehir, il ve merkez ilçe belediye başkanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürü, olmadığı yerlerde Türkiye İş Kurumu il müdürü, gençlik ve spor il müdürü, (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürü, (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) il özel idaresi genel sekreteri ya da görevlendirecekleri yardımcıları veya vekilleri, denetimli serbestlik ve yardım merkezî şube müdürü ve baro temsilcisi marifetiyle yerine getirilir. (2) Gerek görülen hâllerde toplântı düzenlenerek gündeme alınan konular görüşülür. İstekleri hâlinde üniversiteler, Kanunda yazılı tedbir kararlarını almaya yetkili mahkeme hâkimleri ile davet edilen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de toplântıya katılabilirler. Toplântı gündemi valinin görüş ve direktifleri ile diğer kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğünce hazırlanır. 

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/37792

Yayınlanma Tarihi: 07.07.2005

Madde 4- (Değişik:6/2/2014-6518/64 md.)
Bu Kanun kapsamında bulunan hizmetlerin yerine getirilmesinde;
i) Engellilere yönelik politika oluşturma, karar alma ve hizmet sunumu süreçlerinde engellilerin, ailelerinin ve engellileri temsil eden sivil toplum kuruluşlarının katılımının sağlanması esastır.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/32918

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Genel Müdürlüğün Görevleri
MADDE 6- (1)
10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 67, 71 ve 88 inci maddelerine göre Genel Müdürlüğün görevleri şunlardır:
n) Görev alanına ilişkin konularda ülkemizin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar uyarınca Bakanlık temsilcileri, diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile konuyla ilgili uzmanlardan teşkil edilecek çalışma grupları ile ulusal takip ve danışma kurullarının sekretarya işlerini yürütmek,

https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzuat/ulusal-mevzuat/yonergeler/t-c-aile-calisma-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi-engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu-teskilat-ve-gorevlerine-iliskin-yonerge/

Yayınlanma Tarihi: 04.11.2016

Denetim
MADDE 59-
(9) Ayrıca, merkezler üye olunan sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulacak bir komisyon marifetiyle yılda bir defa değerlendirilebilir. Değerlendirme sonucu hazırlanan rapor il müdürlüğüne gönderilir ve bu rapor il müdürlüğünce ayrıca değerlendirilir.
Kurucu ve sorumlu müdür olacak kişilerde aranan genel şartlar
MADDE 29– f)
Kurucunun dernek veya vakıf olması halinde; vakıf senedi veya dernek tüzüğünde engellilik alanında faaliyette bulunabileceğini gösterir belge ve karar örneği ile temsilcinin, dernek veya vakıf yönetim kurulu üyesi ve tüzel kişiliği temsile yetkili olduğunu gösterir belge,

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/83498

Yayınlanma Tarihi: 05.09.2024

Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığı
MADDE 39- (1) Erişilebilirlik Dairesi Başkanlığının ve birimlerinin görevleri şunlardır:
a) Binalar ve Açık Alanlar Birimi
1. Engellilerin ve yaşlıların binalarda ve açık alanlarda karşılaştıkları erişilebilirliğe ilişkin sorunların tespiti, çözüm yollarının araştırılması ve yaşanan sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve diğer paydaşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmak,
b) Toplu Ulaşım Hizmetleri Birimi
1. Engellilerin ve yaşlıların toplu ulaşım hizmetlerinde karşılaştıkları erişilebilirliğe ilişkin sorunların tespiti, çözüm yollarının araştırılması ve yaşanan sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve diğer paydaşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmak,
c) Bilgiye Erişim Birimi
1. Engellilerin ve yaşlıların elektronik hizmetler, bilgi ve teknoloji altyapıları ile bilgilendirme hizmetlerinde karşılaştıkları erişilebilirliğe ilişkin sorunların tespiti, çözüm yollarının araştırılması ve yaşanan sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve diğer paydaşlarla işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalar yapmak,

https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzuat/ulusal-mevzuat/yonergeler/t-c-aile-calisma-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi-engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu-teskilat-ve-gorevlerine-iliskin-yonerge/

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Evde Bakım ve Gündüz Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
MADDE 41- (1) Evde Bakım ve Gündüz Hizmetleri Dairesi Başkanlığının ve birimlerinin görevleri şunlardır:
a) Evde Sosyal Hizmet Birimi
5. Evde bakım hizmetleri ve evde bakıma destek hizmetlerini özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlar ve diğer paydaşlarla iş birliği içerisinde yürütmek.

https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzuat/ulusal-mevzuat/yonergeler/t-c-aile-calisma-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi-engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu-teskilat-ve-gorevlerine-iliskin-yonerge/

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Özel Bakım Kuruluşları Dairesi Başkanlığı
MADDE 43- (1) Özel Bakım Kuruluşları Dairesi Başkanlığının ve birimlerinin görevleri şunlardır:
a) Engelli Kuruluşları Birimi
3. Görev alanı ile ilgili olarak, sektörler arası işbirliği ve gönüllü çalışmalarını yürütmek, gündüz ve yatılı bakım hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, sosyal amaçlı dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşları ile özel sektör arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, proje, protokol hazırlama çalışmalarını koordine etmek,
b) Yaşlı Kuruluşları Birimi
3. Görev alanı ile ilgili olarak, sektörler arası işbirliği ve gönüllü çalışmalarını yürütmek, gündüz ve yatılı bakım hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, sosyal amaçlı dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşları ile özel sektör arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, proje, protokol hazırlama çalışmalarını koordine etmek,

https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzuat/ulusal-mevzuat/yonergeler/t-c-aile-calisma-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi-engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu-teskilat-ve-gorevlerine-iliskin-yonerge/

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım Dairesi Başkanlığı
MADDE 44- (1) Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılım Dairesi Başkanlığı'nın ve birimlerinin görevleri şunlardır:
a) Eğitim Birimi
3. Engellilerin eğitim hakkı ile ilgili kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında koordinasyon ve işbirliği sağlamak,
b) Sosyal Hayata Katılım Birimi
4. Engellilerin rehabilitasyonu ve sosyal hayata katılımları konularında ilgili kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında koordinasyon ve işbirliği sağlamak,
c) Koruyucu Önleyici Hizmetler ve Sağlık Birimi
3. Engellilerin sağlık hakkı ile ilgili kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında koordinasyon ve işbirliği sağlamak,
d) İstihdam ve Sosyal Güvenlik Birimi
2. Engellilerin mesleki eğitim, istihdam ve sosyal güvenlik hakları konularında ilgili kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında koordinasyon ve işbirliği sağlamak,
7. Destekli istihdam modelinin teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle işbirliği ve koordinasyonu sağlamak,
e) Türk İşaret Dili İzleme ve Koordinasyon Birimi
4. Türk işaret dili çalışmaları kapsamında ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve diğer ilgililerle koordinasyonu sağlamak,

https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzuat/ulusal-mevzuat/yonergeler/t-c-aile-calisma-ve-sosyal-hizmetler-bakanligi-engelli-ve-yasli-hizmetleri-genel-mudurlugu-teskilat-ve-gorevlerine-iliskin-yonerge/

Yayınlanma Tarihi: 05.01.2013

MADDE 4 – (1) Bakanlık, yörenin ihtiyacına, sosyo-kültürel yapısına göre uygun görülecek il ve ilçelerde konukevi açar. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu yüzbini geçen belediyeler ihtiyaca cevap verebilecek nitelik ve sayıda konukevi açar. İl özel idareleri ile sivil toplum kuruluşları da konukevi açabilir. Gerçek kişiler tarafından konukevi açılamaz.
i) Hizmetlerin yürütülmesinde, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, vakıf, dernek ve diğer sivil toplum kuruluşları, gönüllü gerçek ve tüzel kişiler ile özel sektörün desteği alınır.
MADDE 9 – (2) Belediyeler, il özel idareleri ve sivil toplum kuruluşlarına ait kadın konukevlerinin denetimi, ilgili mevzuatları çerçevesinde Ek-4’te yer alan form kullanılarak yapılır. Denetim raporunun bir örneği il müdürlüğüne ve Genel Müdürlüğe gönderilir.
MADDE 12 – (4) ŞÖNİM’ler tarafından doğrudan konukevine kabulü yapılan veya ilk kabul biriminde kalanlardan konukevine yerleştirilmesi uygun görülen kadınlar ve beraberindeki çocukları, Bakanlık, belediye, il özel idaresi veya sivil toplum kuruluşlarına ait konukevlerine yerleştirilirler. Bu suretle yerleştirilen kadınlar, konukevleri tarafından ŞÖNİM’in bilgisi dışında, takdir yetkisi kapsamında çıkarılamazlar.
MADDE 13 – h) Bedensel ve zihinsel engelli kadınlar hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşları veya sivil toplum kuruluşlarından destek alınır.
MADDE 23 - (5) Harçlıklar, belediye, il özel idaresi ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı konukevlerinde kalan kadınlara ve beraberindeki çocuklara ise; ç) Sivil toplum kuruluşlarına ait konukevlerinde ise Bakanlık bütçesinden,
MADDE 31 – (1) Bakanlık, belediyeler, il özel idareleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından işletilen konukevlerinde kalanlara ait bilgiler ile kapasite ve sayı bilgilerinin her değişiklikle birlikte bulunduğu ilde mevcut ŞÖNİM’e bildirilmesi zorunludur. Veri tabanı oluşturulmasına ve yürütülmesine ilişkin düzenlemeler Bakanlık tarafından yapılır. Bu kapsamda Genel Müdürlük tarafından konukevlerinden istenilen her türlü bilgi ve veri girişi geciktirilmeksizin usulüne uygun olarak sağlanır.
MADDE 49 – (1) Konukevinde kalan kadın ve beraberindeki çocuklarına verilecek hizmetleri ve mesleki çalışmaları gerçekleştirmek, diğer kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile koordinasyonu sağlamak, konukevi hizmetlerinin Yönetmelikte öngörüldüğü biçimde yürütülmesini güçleştiren, müdahale plânını aksatacak tutum ve davranışlarda bulunan kadınlarla ilgili karar almak üzere her konukevinde bir değerlendirme komisyonu oluşturulur.
MADDE 54 – (1) Hizmet; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, il özel idareleri, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile diğer kişi ve kuruluşların işbirliği ve desteği ile yürütülür.


https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/41931

Yayınlanma Tarihi: 14.02.2022

Genel Müdürlüğün görevleri
MADDE 6 - (1) 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 70’ine maddesi kapsamında Genel Müdürlüğün görevleri şunlardır:
c) Kamu kurum ve kuruluşları, gönüllü kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerce kadınlara yönelik yürütülen sosyal hizmetlere ilişkin ilke, usûl ve standartları belirlemek ve bunlara uyulmasını sağlamak,
ğ) Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, sosyal amaçlı vakıf, demek ve diğer sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamalı, müşterek projeler hazırlamak ve uygulamak,
j) Kadın haklarına ilişkin konularda ülkemizin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar uyarınca Bakanlık temsilcileri, diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile konuyla ilgili uzmanlardan teşkil edilecek ulusal takip ve danışma kurullarının sekretarya işlerini yürütmek,


https://www.aile.gov.tr/media/113198/186994.pdf

Yayınlanma Tarihi: 14.02.2022

Kadın Hizmetleri Daire Başkanlığı
MADDE 11- (1) Kadın Hizmetleri Daire Başkanlığının görevleri şunlardır
:
g)        Kadın konukevlerinin hizmet standartlarını belirlemek, söz konusu kuruluşları açmak is:eyen il müdürlüklerine, yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına sonuyla ilgili rehberlik ve danışmanlık yapmak, yürütülen hizmetlerin takibini sağlamak,

https://www.aile.gov.tr/media/113198/186994.pdf

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Madde  5 — Kurul; Başbakan veya Bakanın başkanlığında;  d) Kadın hakları konusunda çalışmalarda bulunan beş sivil toplum kuruluşu temsilcisinden oluşur.
 Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin seçimi ve görev süresi
 Madde 7
— Kadın hakları konusunda faaliyet gösteren;
             a) En fazla üyeye sahip beş dernek arasından bir,
             b) En fazla şubeye sahip beş dernek arasından bir,
             c) Faaliyetleri için en fazla harcama yapan beş dernek arasından bir,
             d) Dernek Federasyonları arasından bir,
             e) Gelirinden amacına yönelik hizmetler için en fazla harcama yapan beş vakıf arasından bir temsilci olmak üzere Genel Müdürlükçe üç yıl için seçilir. Üyeliği sona erenler yeniden seçilebilir.Madde 8 — Kurulun görevleri şunlardır:
             a) Devletin ekonomik, sosyal, kültürel ve kadına ilişkin politikaları çerçevesinde kadının statüsü ile ilgili sorunları inceleyerek genel politikalar oluşturulmasına yardımcı olmak, plan ve programların uygulanması hususunda görüş bildirmek.
             b) Devletin ekonomik, sosyal, kültürel ve kadın politikaları çerçevesinde plân ve yıllık programlara göre Genel Müdürlüğün görevlerini geliştirici tedbirleri belirlemek ve önerilerde bulunmak.
             c) Başbakan veya görevlendireceği Bakan tarafından istenen, Genel Müdürlüğün veya Kurul üyelerinin teklif ettiği kadının statüsüne ilişkin konuları incelemek, değerlendirmek ve bu konularda görüş oluşturmak ve önerilerde bulunmak.
 Madde 9 — Kurulun, Başkanın davetiyle, uygun göreceği yer ve tarihte yılda bir kez toplanması esastır. Ancak, Kurul Başkanı gerekli gördüğü hallerde Kurulu toplantıya çağırabilir.
Madde 12 — Kurulda alınan kararlar, Genel Müdürlükçe toplantıyı takip eden otuz gün içerisinde Kurul üyelerine ve ilgili kuruluşlara yazılı olarak bildirilir. Kurul kararlarının uygulanması ile ilgili Bakanlık ve diğer kuruluşlar, yaptıkları çalışmaları toplantı tarihinden itibaren en fazla altı aylık dönemler halinde faaliyet raporu düzenleyerek Genel Müdürlüğe gönderir. Genel Müdürlük bu raporları değerlendirerek sonuçlarını Bakana sunar.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/36900

Yayınlanma Tarihi: 14.02.2022

Sosyal Statü Daire Başkanlığı
MADDE 13 - (1) Sosyal Statü Daire Başkanlığının görevleri şunlardır:
ç) Kadının karar alma mekanizmalarına katılımını teşvik etmeye ve anırmaya yönelik çalışmalar yürütmek ve gerçekleştirilen çalışmaları desteklemek,
g)        Genel Müdürlüğün görev alanı kapsamında faaliyet gösteren Üniversite birimleri ve sivil toplum kuruluşlarının güncel listesi ile söz konusu kuruluşlarla yap lan faaliyetlere ait güncel bilgiyi ilgili daireler ile iş birliği hâlinde tutmak.


https://www.aile.gov.tr/media/113198/186994.pdf

Yayınlanma Tarihi: 14.06.1986

Madde 7 – (Değişik ikinci fıkra: 1/12/2004 – 5263/19 md.) Mülkî idare amirleri vakfın tabii başkanı olup, illerde belediye başkanı, defterdar, il millî eğitim müdürü, il sağlık müdürü, il tarım müdürü, il sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu müdürü ve il müftüsü; ilçelerde belediye başkanı, mal müdürü, ilçe millî eğitim müdürü, Sağlık Bakanlığının ilçe üst görevlisi, varsa ilçe tarım müdürü ve ilçe müftüsü vakfın mütevelli heyetini oluşturur. Ayrıca her faaliyet dönemi için, il dahilindeki köy ve mahalle muhtarlarının valinin çağrısı üzerine yapacağı toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kendi aralarından seçecekleri birer muhtar üye ile ilde kurulan ve bu Kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin kendi aralarından seçecekleri iki temsilci ve hayırsever vatandaşlar arasından il genel meclisinin seçe-ceği iki kişi; ilçe dahilindeki köy ve mahalle muhtarlarının kaymakamın çağrısı üzerine yapacağı toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile kendi aralarından seçecekleri birer üye ile ilçede kurulu ve bu Kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının yönetici-lerinin kendi aralarından seçecekleri bir temsilci ve hayırsever vatandaşlar arasından il genel meclisinin seçeceği iki kişi mütevelli heyetinde görev alırlar. İl veya ilçede bu Kanunda belirtilen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşu olmaması halinde, hayırsever vatandaş-lar arasından il genel meclisinin seçeceği üçüncü bir kişi daha mütevelli heyetinde görev yapar.
(Ek fıkra: 20/2/2014-6525/18 md.) Büyükşehir belediyesi bulunan illerdeki il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında, ikinci fıkrada hayırsever vatandaşlar arasından seçileceği belirtilen iki üye; il sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları için doğrudan vali tarafından, ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları için ise kaymakamın teklifi üzerine vali tarafından belirlenir. Ayrıca, il veya ilçede bu Kanunda belirlenen amaçlara yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşu bulunmaması hâlinde il sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları için doğrudan vali tarafından, ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları için ise kaymaka-mın teklifi üzerine vali tarafından üçüncü bir kişi daha belirlenir. İl veya ilçe sınırları içerisinde köy bulunmaması hâlinde, köy muhtarı yerine bir mahalle muhtarı daha mütevelli heyetinde görev yapar. İlde vali, bir vali yardımcısını başkan vekili olarak; büyükşehir belediye başkanı, genel sekreteri veya genel sekreter yardımcısını; il belediye başkanı da bir belediye başkan yar-dımcısını toplantılarda kendisini temsil etmek üzere görevlendirebilir.
Vakıf senetleri mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından Medeni Kanundaki hükümlere göre tescil ettirilir.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/27888

Yayınlanma Tarihi: 10.07.2018

CBK 1- Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü
MADDE 73- b) 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun amaçlarını gerçekleştirmek ve uygulanmasını sağlamak için gerekli idarî ve malî tedbirleri almak,
ç) 3294 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulan vakıfların harcamalarını, iş ve işlemlerini araştırmak, incelemek, izlemek ve denetlemek, görülen aksaklıklarla ilgili gerekli tedbirleri almak, vakıfların çalışma usûl ve esasları ile sosyal yardım programlarının ölçütlerini belirlemek,
ğ) Sosyal yardımlaşma ve dayanışma kültürünü kökleştirici çalışmalar yapmak, geniş kitleleri kapsayan yardım kampanyalarını koordine etmek ve desteklemek,

Yayınlanma Tarihi: 10.07.2018

CBK1 Madde 65 (73 no'lu Kararname)
Madde 4- f) Toplumun sosyal yardım ve korumaya ihtiyaç duyan kesimlerine yönelik yardım faaliyetlerini düzenli ve etkin biçimde yürütmek; yoksullukla mücadeleye ilişkin ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesi amacıyla gerekli çalışmaları koordine etmek, bu alanda iligili kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak. 
**Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulu

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Araştırma, Geliştirme ve Tanıtım Daire Başkanlığı
MADDE 16 - (1) Araştırma-Geliştirme ve Tanıtım Daire Başkanlığının görevleri şunlardır: a) Yoksullukla mücadeleye ve Genel Müdürlük faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik olarak araştırma, incelemeler yapmak ve üniversiteler, yerel yönetimler, STK’lar ve araştırma kurumları (TÜBİTAK vb.) ile araştırma ve geliştirme projeleri geliştirmek ve yürütmek. 

https://www.aile.gov.tr/media/92598/sygm-teskilat-ve-gorevlerine-iliskin-yonerge.pdf

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Uluslararası ve Gönüllü Kuruluşlarla İşbirliği Daire Başkanlığı
MADDE 15 - (1) Gönüllü Kuruluşlarla İşbirliği Daire Başkanlığının görevleri şunlardır

c) Sosyal yardım faaliyetlerinde bulunan STK’ların envanterini çıkarmak, çalışmalarını izlemek, incelemek. 
d) Yoksullukla mücadelenin yaygınlaştırılması ve toplumda dayanışma bilincinin artırılması amacıyla yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, ulusal ve uluslararası STK’lar ile işbirliği yaparak yarışma, çalıştay, sempozyum, konferans vb. bilimsel ve sosyal etkinlikler düzenleyerek bunlara iştirak etmek. 

https://www.aile.gov.tr/media/92598/sygm-teskilat-ve-gorevlerine-iliskin-yonerge.pdf

Yayınlanma Tarihi: 11.06.2020

Şûranın amaçları
MADDE 4 –
(1) Şûranın amaçları şunlardır:
d) Yurt dışındaki kurum ve kuruluşlar ile yurt içindeki kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini güçlendirmek.
MADDE 5 – (1) Şûra istişari bir yapı olarak; Kurul, Komite, çalışma grupları, Şûra üyeleri, ve davetlilerden oluşur. Şuranın Başkanı Bakandır.
(2) Şûra, bir önceki Şûra organizasyonundan en erken yedi yıl sonra Bakanın uygun gördüğü tarihler arasında ulusal veya uluslararası katılımlı yapılır.
MADDE 6 – (1) Kurul, Bakanın başkanlığında, bakan yardımcıları, bakanlık kuruluşlarındaki genel müdür, başkan veya müstakil daire başkanlarından oluşturulur. Bakan onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerden, özel sektör temsilcilerinden Kurula üye görevlendirilmesi yapılabilir.
MADDE 8 – (1) Komite; Başkan ve altı üyeden oluşur.
(4) Komitenin dört üyesi; Bakanlık kuruluşlarının daire başkanı ve üstü unvandaki yöneticilerinden, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden, uzman bilim ve iş insanlarından veya akademisyenler arasından Bakan tarafından görevlendirilir.
Çalışma gruplarının oluşturulması
MADDE 11 –
(1) Her bir çalışma grubu; kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, sivil toplum
kuruluşlarının ve özel sektör temsilcilerinin dengeli temsili göz önünde bulundurularak en az otuz en fazla üç yüz üyeden oluşturulur.
(2) Çalışma grubunun üyeleri; çalışma grubundan sorumlu Bakanlık kuruluşu tarafından kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin görüş ve önerileri alınarak belirlenir.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/163213

Yayınlanma Tarihi: 11.06.2020

Şûranın amaçları
MADDE 4 –
(1) Şûranın amaçları şunlardır:
d) Yurt dışındaki kurum ve kuruluşlar ile yurt içindeki kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini güçlendirmek.
MADDE 5 – (1) Şûra istişari bir yapı olarak; Kurul, Komite, çalışma grupları, Şûra üyeleri, ve davetlilerden oluşur. Şuranın Başkanı Bakandır.
(2) Şûra, bir önceki Şûra organizasyonundan en erken yedi yıl sonra Bakanın uygun gördüğü tarihler arasında ulusal veya uluslararası katılımlı yapılır.
MADDE 6 – (1) Kurul, Bakanın başkanlığında, bakan yardımcıları, bakanlık kuruluşlarındaki genel müdür, başkan veya müstakil daire başkanlarından oluşturulur. Bakan onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerden, özel sektör temsilcilerinden Kurula üye görevlendirilmesi yapılabilir.
MADDE 8 – (1) Komite; Başkan ve altı üyeden oluşur.
(4) Komitenin dört üyesi; Bakanlık kuruluşlarının daire başkanı ve üstü unvandaki yöneticilerinden, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden, uzman bilim ve iş insanlarından veya akademisyenler arasından Bakan tarafından görevlendirilir.
Çalışma gruplarının oluşturulması
MADDE 11 –
(1) Her bir çalışma grubu; kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin, sivil toplum
kuruluşlarının ve özel sektör temsilcilerinin dengeli temsili göz önünde bulundurularak en az otuz en fazla üç yüz üyeden oluşturulur.
(2) Çalışma grubunun üyeleri; çalışma grubundan sorumlu Bakanlık kuruluşu tarafından kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin görüş ve önerileri alınarak belirlenir.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/163213