Yayınlanma Tarihi: 27.05.1983
Madde 3 – Kanunda geçen;
15. (Ek : 11/10/2011 - KHK - 662/10 md.) “Sosyal Hizmet Merkezi”; İhtiyaç sahipleri-nin tespit edilerek sosyal hizmet müdahalesinin ve takibinin gerçekleştirilmesi, çocuk, genç, kadın, erkek, engelli, yaşlı bireylere ve ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin bir arada ve en kolay ulaşılabilir biçimde, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler ile işbirliği içinde sunulmasından ve bu hizmetlerin koordinasyonundan sorumlu gündüzlü sosyal hizmet kuruluşlarını, ifade eder.
Madde 4 – Sosyal hizmetlere ilişkin genel esaslar şunlardır:
a) (Değişik: 1/7/2005-5378/27 md.) Bu Kanun kapsamına giren sosyal hizmetlere ilişkin faaliyetler, Devletin denetim ve gözetiminde, sivil toplum kuruluşları ile halkın gönüllü katkı ve katılımı da sağlanarak bir bütünlük içinde yürütülür. Sunulacak bakım ve diğer hizmetlerin kapsamı ve bu hizmetleri verecek olan gerçek ve tüzel kişilerin izin, çalışma usûl ve esasları ve diğer hususlar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.
Yayınlanma Tarihi: 10.09.2022
Çocuk hakları daire başkanlığı
MADDE 17- (1) Çocuk hakları daire başkanlığının görevleri şunlardır:
c) Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümlerinin, çocukla ilgili tüm alanlardaki mevcut yasal, idari ve yapısal durumunun belirlenmesine yönelik takip çalışmalarım yapmak, raporlamak ve ilgili makamlara sunmak, ulusal raporların hazırlanmasına yönelik resmi ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği yapmak ve uluslararası platformda sunulması çalışmalarına katılmak.
Yayınlanma Tarihi: 29.11.2013
Çocuk Haklan İl Çocuk Komitesi
MADDE 5- (1) Komite; Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi üyeleri, öğrenciler, tercihen tüm okullardan seçilen okul öğrenci meclis başkanları, okulların çocuk hakları kulübü öğrencileri, çalıştırılan çocuklar (sokak, hizmet sektörü, sanayi, tarım vb.),suça sürüklenen çocuklar, İl Müdürlüklerine bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında olan çocuklar, engelli çocuklar ile gençlik merkezlerine devam eden çocuklardan oluşur.
(2) Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesine isteyen her çocuk üye olabilir.
(3) Bu komite üyeleri; iki yılda bir yaptıkları seçimle, bir kız ve bir erkek eş başkan ile kız ve erkek sayısı eşit 10 asil ve 10 yedek üye olmak üzere “Komite Yürütme Kurulu”nu oluşturur.
(4) Komite yönetimi kendi iç işleyişine yönelik esasları belirleyerek, ilçelerde ihtiyaca yönelik alt komiteler oluşturabilir.
Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi Görev ve Sorumlulukları
MADDE 6- (1) Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesinin görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
f) Okullardaki çocuk hakları kulüpleri, STK’lar, okul meclisleri ile il çocuk hakları komitesinin işbirliği ve eşgüdüm içerisinde çalışmasını sağlamak.
Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi Çalışma Usul ve Esasları
MADDE 7- (1) Çocuk komitesi çalışma usul ve esasları aşağıda belirtilmiştir.
a) Komite her yıl Nisan ve Ekim ayında olmak üzere yılda iki kez olağan, çocuk komitesi eş başkanlarının isteği üzerine de olağanüstü toplanır.
b) Toplantıda yapılan ve planlanan çalışmaları çocuk komitesi rapor haline dönüştürür.
c) Toplantılarda kararlar salt çoğunlukla alınır.
İl Yetişkin Koordinatörünün Görev ve Sorumlulukları
MADDE 8- (1) İl yetişkin koordinatörünün görev ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
ç) İl Müdürlüğü; Belediye, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Üniversite Temsilcileri, Baro, STK’lar ve yerel medya temsilcileri ile işbirliği ve eşgüdüm içerisinde çalışmalarını yürütür.
Yayınlanma Tarihi: 01.04.2023
4/4/2012 tarihli ve 28254 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2012/9 sayılı Genelge ile kurulan “Çocuk Haklan İzleme ve Değerlendirme Kurulu” Aile ve Sosyal Hizmetler Bakam veya gerektiğinde ilgili bakan yardımcısının başkanlığında; Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Dışişleri, Gençlik ve Spor, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Yükseköğretim Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Türkiye Barolar Birliğinin karar vermeye yetkili üst düzey temsilcileri ve Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü, Çocuk Hakları Türkiye Çocuk Koordinatörleri ile çocuklarla ilgili faaliyet gösteren ulusal düzeyde en çok temsil gücünü haiz iki sivil toplum kuruluşunun üst düzey birer temsilcisinden oluşacak şekilde yeniden teşekkül ettirilmiştir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/04/20230401-16.pdf
Yayınlanma Tarihi: 06.09.2022
İl değerlendirme kurulunun görevleri
MADDE 23- (1) İl değerlendirme kurulunun görevleri şunlardır:
k) Sivil toplum kuruluşları ile yapılacak iş birliği ve ortak projeler hakkında, talep edilmesi hâlinde, fayda analizini ve mesleki değerlendirmeleri rapor hâlinde il müdürlüğüne sunmak.
Korunma ihtiyacı olan çocukların bildirimi, tespiti, başvuru ve yükümlülükler
MADDE 24- (1) Adlî ve idarî merciler, kolluk görevlileri, sağlık, eğitim ve sivil toplum kuruluşları korunma ihtiyacı olan çocuğu Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.
Sivil toplum kuruluşları ile iş birliği ve gönüllü hizmetler
MADDE 35- (1) Sosyal hizmetlere ilişkin faaliyetler Devletin denetim ve gözetiminde sivil toplum kuruluşları ile halkın gönüllü katkı ve katılımı da sağlanarak bir bütünlük içinde yürütülür.
(2) Bakım ve korunma altındaki çocukların psikososyal ihtiyaçları, sosyal yaşam etkinlikleri, eğitim, sağlık ve diğer ihtiyaçları gibi hayata hazırlanmalarına yönelik çalışmalara gönüllü olarak katkıda bulunmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler/kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin talepleri, il müdürlüğünce gerekli araştırma ve değerlendirme yapıldıktan sonra mülki idare amirinin onayı alınmak sureti ile gerçekleştirilir. Talebi uygun bulunanlar gönüllü olarak kabul edilir.
Sosyal servis
MADDE 13- b) Uygulama planı hazırlık çalışmalarına grup/ev sorumlusunun, çocuğun ailesinin ve yakınlarının, çalışmalara destek verebilecek resmi kurumların, gönüllülerin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımını sağlamak.
Yayınlanma Tarihi: 16.04.2014
Danışma Kurulu
MADDE 5- (1) Danışma Kurulu; en az 2 yıl aktif çalışan Çocuk Komitesi üyeleri arasından Çocuk Forumunda iki yılda bir kapalı oy usulü ile seçilen kız ve erkek sayısı eşit 18 üye ile 2 Türkiye Koordinatörü olmak üzere toplam 20 çocuktan oluşur.
(2) Damşma Kurulu yönetimi kendi iç işleyişine yönelik esasları belirleyerek, ihtiyaca yönelik alt komiteler oluşturabilir.
Danışma Kurulunun Görev, Yetki ve Sorumlulukları, Çalışma Usul ve Esasları Danışma Kurulunun Görev ve Sorumlulukları
MADDE 6- (1) Danışma Kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır.
a) Kamu kurum ve kuruluşlar ile STK’lar tarafından çocukla ilgili alınacak her türlü karar, oluşturulacak yasal düzenleme ile politikaların belirlenmesinde çalışmalara katılım sağlayarak görüş bildirmek.
Danışma Kurulunun Çalışma Usul ve Esasları
MADDE 7- (1) Danışma Kurulun çalışma usul ve esasları şunlardır.
d) Toplantıda alman kararlar ve planlanan çalışmalara ilişkin Danışma Kurulunca hazırlanan rapor, Türkiye Koordinatörleri ve çocuk Danışma Kurulu üyesi bir kız ve bir erkek çocuktan oluşan heyet aracılığıyla TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesi başta olmak üzere Bakanlık ve gerektiğinde ilgili kurum ve STK’larla paylaşılabilir.
İl Yetişkin Koordinatörünün Görev ve Sorumlulukları şunlardır.
MADDE 8-e) İl Yetişkin Koordinatörü, danışma kurulu çalışmalarını ilgili kamu kurumları ve STK’lar ile işbirliği içerisinde yürütür.
Yayınlanma Tarihi: 07.07.1927
Madde 2- Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı bünyesinde oluşturulan yetkili kurulun, söz konusu eserlerin 18 yaşından küçükler için muzır olduğu hakkında bir karar vermesi gereklidir. Kurul, basılmış eserlerin küçükler için muzır olup olmadığı hususunda yapacağı incelemede, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunundaki genel amaç ve temel ilkeleri gözönünde bulundurmak zorundadır.
Kurul, bu Kanunla kendisine verilen görevlere ilaveten, Türk Ceza Kanununun 426, 427 ve 428 inci maddelerinde tanımlanan suçlarla ilgili olarak yargı organlarına resmi bilirkişilik yapmakla görevlidir.
(Değişik dördüncü fıkra: 2/7/2018-KHK-703/38 md.) Kurul; Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanının belirleyeceği biri başkan olmak üzere Bakanlığın beş birim amirinden teşekkül eder.
Kurulun çalışma usul ve esasları ile sekreterya hizmetlerinin ne suretle yerine getirileceği Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenir.
Yayınlanma Tarihi: 10.09.2022
Öksüz, yetim ve gündüz hizmetleri daire başkanlığı
MADDE 22- (1) Öksüz yetim ve gündüz hizmetleri daire başkanlığının görevleri şunlardır:
g) Yetim ve/veya öksüz çocuklar konusunda toplumsal duyarlılığı ve dayanışmayı güçlendirici ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet, çalıştay, proje, kongre ve kampanyalar düzenlemek, kurum ve kuruluşlar, gönüllü kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmak.
Yayınlanma Tarihi: 24.12.2006
MADDE 6 – (1) Adlî ve idarî merciler, kolluk görevlileri, köy ve mahalle muhtarları, belediye zabıta memurları, sağlık ve eğitim kuruluşları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görevlileri, sivil toplum kuruluşları ile bir çocuğun korunma ihtiyacı olduğundan haberdar olanlar, durumu il ve ilçelerdeki (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) Aile ve Sosyal Politikalar müdürlüklerine bildirmekle yükümlüdür.
MADDE 19 – (1) Koruyucu ve destekleyici tedbirlerin yerine getirilmesinde kurumların koordinasyonu (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca sağlanır. (4) İlgili özel veya kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının konulara ilişkin görüşleri alınabileceği gibi temsilcileri de toplântıya çağrılabilir.
MADDE 20 – (1) İllerde koruyucu ve destekleyici tedbirlerin yerine getirilmesinde kurumlar arasında bağlantı, uyum, düzen ve eşgüdüm; vali veya vali yardımcısının başkanlığında, Cumhuriyet başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet başsavcı vekili ya da Cumhuriyet savcısı ile il emniyet müdürü, il jandarma komutanı, il millî eğitim müdürü, il sağlık müdürü, büyükşehir, il ve merkez ilçe belediye başkanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürü, olmadığı yerlerde Türkiye İş Kurumu il müdürü, gençlik ve spor il müdürü, (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürü, (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) il özel idaresi genel sekreteri ya da görevlendirecekleri yardımcıları veya vekilleri, denetimli serbestlik ve yardım merkezî şube müdürü ve baro temsilcisi marifetiyle yerine getirilir. (2) Gerek görülen hâllerde toplântı düzenlenerek gündeme alınan konular görüşülür. İstekleri hâlinde üniversiteler, Kanunda yazılı tedbir kararlarını almaya yetkili mahkeme hâkimleri ile davet edilen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de toplântıya katılabilirler. Toplântı gündemi valinin görüş ve direktifleri ile diğer kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak (Değişik ibare:RG-23/5/2012-28301) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğünce hazırlanır.