KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
BAĞLI KURULUŞLAR
Seçili Kuruluşla İlişkili Belgeler

Yayınlanma Tarihi: 10.07.2018

Kültür ve Turizm Bakanlığı
Görev
MADDE 277 - (1) Kültür ve Turizm Bakanlığının görev ve yetkileri şunlardır:
b) Kültür ve turizm konuları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek, bu kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iletişimi geliştirmek ve işbirliği yapmak; yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından veya kamu perso-nelini desteklemek için kurulan dernekler ve aynı amaçlarla 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar dışındaki asıl amacı kültür, sanat, turizm ve tanıtım faaliyeti olan dernek ve vakıflar ile özel tiyatrolar tarafından gerçekleştirilecek projelere nakdi yardımda bu-lunmak,

Bağlı Kuruluşlarla İlişkili Belgeler

Yayınlanma Tarihi: 10.07.2018

Başkanlığın görev ve yetkileri
MADDE 96 - (1) Başkanlığın görev ve yetkileri şunlardır:
a) Tarihi Alanda yapılacak Çanakkale Savaşları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakka-le Zaferi etkinliklerini düzenlemek ve bu amaçla kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.
Başkanlık teşkilatı
MADDE 97 –MADDE 97 –
(1) Başkanlığın en üst yöneticisi olan Başkan, Başkanlığın genel yönetim ve temsilinden sorumludur. Başkan, Başkanlık hizmetlerini mevzuat hükümlerine, Başkanlığın amaçlarına, strateji planına ve Koordinasyon Kurulunun görüş ve önerilerine uygun olarak düzenler ve yürütür.
Koordinasyon Kurulu
MADDE 99 –
(2) Koordinasyon Kurulu Başkanı, Kurul gündeminde görüşülecek konularla ilgili olarak diğer kurumların temsilcilerini toplantıya çağırabilir.
Başkanlık personeli
MADDE 100 – (4) Başkanlık görev alanına giren konularla ilgili olarak çalışma ve proje grupları ile komis-yonlar oluşturabilir. İhtiyaç duyulduğu hâllerde diğer kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuru-luşları, özel sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanlar çalışma gruplarına dâhil edilebilir.

Yayınlanma Tarihi: 30.05.2021

CBK / "Çalışma grupları
MADDE 8-
(1) Başkanlık görev alanına giren konularla ilgili olarak çalışma ve proje grupları oluşturabilir. İhtiyaç duyulduğu hâllerde diğer kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanlar çalışma gruplarına dâhil edilebilir."

Kapadokya Alan Komisyonu
Komisyonun teşkili, başkanı ve başkan yardımcısı
MADDE 4 –
(1) Komisyon aşağıda belirtilen üyelerden oluşur:
a) Üniversitelerin arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, şehir planlama/şehir ve bölge planlama, jeoloji ve hukuk ile
biyoloji veya kimya bölümlerinden lisans eğitimlerini tamamlayarak mezun olmuş, Bakanlıkça görevlendirilecek, alanında uzman ve en az on yıl deneyime sahip yedi üye,
b) Nevşehir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri veya Nevşehir İl Özel İdaresinden görevlendireceği bir üye,
c) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce görevlendirilecek, alanlarında uzman birer üye,
ç) Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odasınca görevlendirilecek bir üye,
d) Görüşülecek konu ile ilgili yer belediye başkanlığından görevlendirilecek bir temsilci üye,
e) Görüşülecek konu Vakıflar Genel Müdürlüğü ile ilgili ise Vakıflar Bölge Müdürü veya Vakıflar Bölge
Müdürlüğünden görevlendireceği bir temsilci üye.
Komisyonun görev ve yetkileri
MADDE 6 –
(1) Komisyon, Kanun ve ilgili mevzuat doğrultusunda aşağıda belirtilen görev ve yetkilere sahiptir: a) Kapadokya Alanında geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları ile meri planlara ilişkin her türlü
fiziki ve inşai uygulamaya yönelik karar almak,
b) Kapadokya Alanında, 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile kültür
varlıklarını koruma bölge kurulları ile tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonlarına verilen yetki ve görevleri kullanmak,
c) Kapadokya Alanı içerisinde doğal sit alanlarının tescili, sınır değişiklikleri ve yeniden değerlendirilmesine yönelik karar almak,
ç) Kanunun 4 üncü maddesi çerçevesinde, Kapadokya Alanının bütününe ilişkin hazırlanan ya da hazırlatılan üst ölçekli planları ve üst ölçekli planlara uygun olarak hazırlanan ya da hazırlatılan nazım ve uygulama imar planlarını, yürürlüğe girişleri sürecinde inceleyerek uygun görüş vermek,
d) Kanunun 4 üncü maddesi uyarınca Kapadokya Alanında uygulamaya yönelik imar planları yürürlüğe girene kadar geçerli olmak üzere, Kapadokya Alanının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Başkanlıkça hazırlanan geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarını, yürürlüğe girişi sürecinde inceleyerek onaylamak.
Komisyonun çalışma usul ve esasları
MADDE 7
– (1) Komisyon ayda en az dört kez toplanır; ancak gündemde bekleyen konu bulunmaması koşuluyla ayda en az bir toplantı yapabilir. Birikmeye neden olmayacak şekilde görüşülecek dosya sayısı ve olağanüstü durumlar göz önüne alınarak toplantı sayısı arttırılabilir.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/179216

Yayınlanma Tarihi: 11.07.2020

Üst Ölçekli Kapadokya Alan Planı yapım esasları
MADDE 6 –
(4) İlgili kurum ve kuruluşların, kalkınma ajanslarının, meslek ve sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektör temsilcilerinin görüşleri alınarak, planlama sürecine katılımları sağlanır.
Kapadokya Alan Yönetim Planı yapım esasları
MADDE 7 –
(6) Alanın korunması ve değerlendirilmesinde kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile yerel halkın görüşleri alınarak planlama sürecine katılımları sağlanır.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/163613

Yayınlanma Tarihi: 23.07.1983

Alan yönetimi, müze yönetimi ve anıt eser kurulu
Ek Madde 2 –
(Ek:14/7/2004 – 5226/17 md.)
a) Yönetim alanları ile bunların bağlantı noktalarının korunması, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla kentsel sitlerde birden fazla belediyeyi ilgilendirmesi halinde büyükşehir belediyesi eşgüdümünde ilgili belediyeler, tek bir belediyenin görevi alanına girmesi halinde ilgili belediye, diğer yerlerde ise Bakanlıkça yönetim plânı taslağı hazırlanır veya hazırlattırılır.
Hazırlanan taslağın karara bağlanması ve uygulanması konusunda önerilerde bulunmak amacıyla, alanda mülkiyet hakkı bulunanlar, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile üniversitelerin ilgili bölüm temsilcilerinden oluşan bir danışma kurulu kurulur.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=2863&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

Alan yönetimi, müze yönetimi ve anıt eser kurulu
Ek Madde 2 –
(Ek:14/7/2004 – 5226/17 md.)
Yönetim alanlarında alan yönetimi, ulusal nitelikli müzelerde ise müze yönetimi, anıt eserlerde anıt eser kurulu kurulur.

Yayınlanma Tarihi: 26.03.2021

Danışma Kurulunun kuruluşu ve görevleri
Madde 15 —
Danışma kurulu, alanda mülkiyet hakkı bulunanlar, meslek odaları temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, üniversitelerin ilgili bölüm temsilcilerinden, (Değişik ibare:RG-26/3/2021-31435) Bakanlıkça tespit edilecek en az beş üyeden oluşur. Danışma kurulu kendi içinden bir başkan seçer.
Danışma kurulu yılda en az bir kez toplanır. Değişik ibare:RG-26/3/2021-31435) Bakanlık ile eşgüdüm ve denetleme kurulu gerekli gördüğünde danışma kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.
Anıt Eser Kurulunun kuruluşu
Madde 18 —
Anıt eser niteliğindeki taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla o esere münhasır anıt eser kurulu kurulur. Kurul yönetimi oluşturulacak anıt eserler, anıt eser üzerinde tasarruf yetkisine sahip idarenin onayı alınarak Bakanlıkça belirlenir.
Anıt eser kurulu, anıt eserin bulunduğu bölgedeki üniversitelerin ilgili bölümlerinden en az bir öğretim üyesi, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve yerel idarelerin temsilcileri ile eserin korunması ve geliştirilmesi için bağışta bulunanlar arasından Bakanlıkça uygun görülen kimseler ile bu eserler üzerinde tasarruf yetkisine sahip idarenin temsilcileri olmak üzere en az yedi kişiden oluşur.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/37078

Yayınlanma Tarihi: 23.07.1983

Alan yönetimi, müze yönetimi ve anıt eser kurulu
Ek Madde 2 – (Ek:14/7/2004 – 5226/17 md.)
c) Taşınmaz kültür varlığı niteliğindeki anıt eserler için ise, o esere münhasır anıt eser kurulu oluşturulur. Kurul; eserin bulunduğu yerdeki üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri, meslek odaları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yerel yönetimlerin temsilcileri ile eserin korunması ve geliştirilmesi için bağışta bulunanlardan Bakanlıkça uygun görülen kimseler ile bu eserler için tasarruf yetkisine sahip idarenin temsilcisinden oluşur. İlgili idarenin temsilcisi bu kurulun başkanıdır. 
Kurul, eser için mekansal ve fiziksel gelişim, tematik gelişim ve vizyon, eserin korunması ve geliştirilmesi, tanıtım ve teşhir gibi konuları kapsayan yıllık ve beş yıllık koruma ve geliştirme projesi hazırlar. Koruma ve geliştirme projesi kapsamındaki uygulamalar, anıt eserin tanıtımını yapmak, anıt eser için bağış toplamak, onursal ödüller vermek anıt eser kurulunun yetkisindedir. Kurul; eserin korunması, yaşatılması ve geliştirilmesine ilişkin her yıl düzenli olarak rapor hazırlar. İlgili idareler bu raporları değerlendirmeye almak zorundadır.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=2863&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

Yayınlanma Tarihi: 23.07.1983

Alan yönetimi, müze yönetimi ve anıt eser kurulu
Ek Madde 2 – (Ek:14/7/2004 – 5226/17 md.)
b) Tüm müzelerde o müzeye münhasıran ayrıca müze kurulu oluşturulur. Müze kurulu müzenin bulunduğu yerdeki üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyeleri, meslek odaları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yerel yönetimlerin temsilcileri ile müzeye bağışta bulunanlardan Bakanlıkça uygun görülen kişilerden oluşur. Müze kurulu, bünyesinden bir başkan seçer.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=2863&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Müze kurulu
Madde 9 —
Müze kurulu, müzenin bulunduğu yerdeki üniversitelerin ilgili bölümlerinden en az iki öğretim üyesi, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve belediyelerden birer temsilci ve müzeye bağışta bulunanlar arasından olmak üzere Bakanlıkça uygun görülen en az yedi kişiden oluşur. Müze kurulu, kendi arasından bir başkan seçer.
Müze kurulunun görevleri
Madde 10 —
 c) Müzenin tanıtımını yapmak ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak müzenin tanıtımı konusunda  toplumsal ve kurumsal düzeyde etkinlikler düzenlenmesine yardımcı olmak.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/37063

Yayınlanma Tarihi: 15.03.2007

Yardım yapılabilme şartları
MADDE 5
– (1) Bakanlıkça teşekküllere yardım yapılabilmesi için;
a) Bakanlık bütçesinde bu amaçla ödenek tefrik edilmiş olması,
b) Projenin kültürel, sanatsal ve turistik gelişmeye ve tanıtıma katkı sağlamaya yönelik olması, c) (Değişik:RG-1/4/2020-31086) Dernek veya vakfın asıl amacının kültürel, sanatsal, turizm ve
tanıtmaya yönelik faaliyetler olduğunun, teşekkülün kuruluş belgelerinde açıkça belirtilmiş olması,
ç) Teşekkül ile Bakanlık arasında protokol yapılmış olması,
d) (Değişik:RG-1/4/2020-31086) Teşekkülün üyelerine kazanç paylaşımı veya kar dağıtımı
amacının bulunmaması,
e) Teşekkülün Anayasa ve kanunlarla yasaklanmış faaliyetlerde bulunmamış olması,
f) (Ek:RG-1/4/2020-31086) Teşekkülün üyelerinin yasa dışı örgütlerle mensubiyet, irtibat ya da
iltisaklarının bulunmaması,
g) (Ek:RG-1/4/2020-31086) Yardım yapılması değerlendirilen projenin ülke sınırları dahilinde
gerçekleştirilecek olması, gerekir.
Yardım yapılabilecek etkinlikler
MADDE 6 –
(1) Kültür, sanat ve turizm değerlerimizi ve zenginliklerimizi yaşatıcı, yayıcı, destekleyici, geliştirici ve tanıtıcı, yerel, ulusal ve uluslararası nitelikteki şenlik, festival, anma günleri, konser, sergi, gösteri, kongre, sempozyum, seminer, panel, güzel sanatlar, fuar ve benzeri etkinliklere ilişkin projelere yardımda bulunulabilir.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/37945

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/40918

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Şûra'nın Görevleri
Madde 6 - Şûra, kültür konusunda Bakanlığın en yüksek danışma kuruluşudur.
Şûra'nın görevleri şunlardır;
b) Kültürel konularda yönlendirme, teşvik ve işbirliği esaslarını tespit etmek,
d) Gerekli görülen kültür konularının görüşülmesi, tartışılması ve istişari kararların alınmasını sağlamaktır.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/35327

Yayınlanma Tarihi: 10.07.2018

Sinema Genel Müdürlüğü
MADDE 284 -g) Ulusal ve uluslararası düzeyde kamu ve özel medya kuruluşları ile sektörel ilişkileri gelişti-recek faaliyetleri yürütmek; görev alanında bankalar, finans kuruluşları, meslek birlikleri, birlikler, dernekler, vakıflar ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmak,

Yayınlanma Tarihi: 10.07.2018

Telif Hakları Genel Müdürlüğü
MADDE 283 - f) Kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler, meslek birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlamak,

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Alt Komisyonlar
Madde 15 - Gündemdeki konularla ilgili olarak Alt Komisyonlar kurulur. Alt komisyon üyeleri, Yürütme Kurulu tarafından belirlenir ve kendilerine duyurulur. Gerektiğinde Şura üyeleride bilgilendirilerek Alt komisyonlar arasında üye değişikliği yapılabilir.
Alt Komisyon Çalışmaları
Madde 16 - Alt Komisyonlar, çalışmalarını aşağıdaki esaslara göre yapar:
a) Her Alt Komisyon, ilk toplantısında kendi üyeleri arasından açık oyla bir başkan, bir başkan yardımcısı ve iki raportör seçer ve Şura gündemi doğrultusunda bir çalışma planı hazırlar, görüşmeler Komisyon Başkanlığı'nın belirlediği zaman içinde tamamlanır.
b) Alt Komisyon Başkanlığı, kişisel bildiriler ile kurum ve kuruluşların görüş yazılarının Alt Komisyonlarda görüşülmesini sağlar.
c) Kararlar oy çokluğu ile alınır ve alınan kararlar birer tutanağa bağlanır.
d) Her Alt Komisyon, kendi konusu ile ilgili çalışmalar yapar ve raporunu hazırlar. Bu raporlar, Alt Komisyon üyeleri tarafından imzalanır.
e) Alt Komisyon Başkanları, raporlarını zamanında Şura Divan Başkanlığına tutanakla teslim eder.
f) Alt Komisyon Raporları Genel Kurul'da görüşülür ve karara bağlanır. İlave veya çıkarmayı gerektiren düzeltmeler yapılabilir. Şura kararlarını içeren Sonuç Bildirisi Divan Başkanlığı'nca hazırlanır.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/35328

Yayınlanma Tarihi: 15.07.2018

(3) Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanlığının görevleri şunlardır:
b) Kalkınma yardımları ile teknik destek ve insani yardımları, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü kuruluşlarla işbirliği halinde geliştirmek ve uygulamak.
Çalışma grupları
MADDE 526 – (1)
Başkanlık, görev alanına giren konularla ilgili olarak çalışmalarda bulunmak üzere diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanların katılımı ile geçici çalışma grupları oluşturabilir.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/19.5.4.pdf

Yayınlanma Tarihi: 22.12.2024

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
MADDE 24-
10. Genel Müdürlük adına tanıtım amacıyla, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum
örgütleri ve üniversiteler ile ortak organizasyonlar planlamak, Genel Müdürlük ile ilgili tanıtıcı yayın faaliyetlerinde bulunmak, broşür, afiş gibi görsel tanıtım araçları oluşturarak, bunların hedeflenen kitlelere ulaşmasını sağlamak,

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/23007

Yayınlanma Tarihi: 15.07.2018

Vakıflar Meclisi
Meclisin oluşumu
MADDE 698 – (1) Meclis, Genel Müdürlüğün en üst seviyedeki karar organıdır.
(2) Meclis; Genel Müdür, üç Genel Müdür yardımcısı ve I. Hukuk Müşaviri olmak üzere beş,
vakıf konusunda bilgi ve deneyim sahibi yükseköğrenim mezunları arasından Cumhurbaşkanınca
atanacak beş, yeni vakıflarca seçilecek üç, mülhak ve cemaat vakıflarınca seçilecek birer üye olmak
üzere toplam on beş üyeden oluşur. Ayrıca yeni vakıflar üç, mülhak ve cemaat vakıfları ise birer
yedek üye seçer. Seçimler; yeni vakıflarda yönetim organının, mülhak vakıflarda vakıf
yöneticilerinin, cemaat vakıflarında yönetim kurullarının seçeceği birer temsilcinin iştiraki ile Genel
Müdürlüğün daveti üzerine ayrı ayrı yapılır.
(3) Genel Müdür aynı zamanda Meclisin de başkanıdır.
(4) Genel Müdür alınan kararları yürütmeye yetkili ve görevlidir. Genel Müdürün çeşitli
nedenlerle görevinde bulunmadığı durumlarda Genel Müdüre vekâlet eden Meclis Başkanlığına da
vekâlet eder.
(5) Meclisin çalışmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

Yayınlanma Tarihi: 27.09.2008

Temsilci seçimi ve bildirimi
MADDE 100 –
(1) Vakıf temsilcisi;
a) Yeni vakıflarda, vakfı yönetmeye ve temsile yetkili organın,
b) Cemaat ve esnaf vakıflarında, yönetim kurullarının,
c) Mülhak vakıflarda ise vakıf yöneticisinin,
kararı ile belirlenir.
Toplantı zamanı
MADDE 112
– (1) Meclis, başkanın çağrısı üzerine ayda en az iki defa bunun dışında lüzum görüldüğü takdirde başkanın çağrısı üzerine zamanı ve gündemi bildirilerek toplanır.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/38645