Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
BAĞLI KURULUŞLAR
Seçili Kuruluşla İlişkili Belgeler

Yayınlanma Tarihi: 10.07.2018

Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
MADDE 389- (Değişik:RG-14/4/2020-31099-CK-59/10 md.)
d) İşletmelerin rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluş-ları, sektörel birlikler, sivil toplum kuruluşları ve firmalar arasında teknolojik gelişim odaklı işbirliğini teşvik etmek; işbirliği mekanizmaları için destek programları hazırlamak, uygulamak ve izlemek; des-teklere ilişkin usul ve esasları belirlemek

Yayınlanma Tarihi: 12.03.2018

İndirim, istisna, destek ve teşvik unsurları
MADDE 3 –
(1) Ar-Ge ve tasarım indirimi: Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan veya teknoloji geliştirme projesi anlaşmaları kapsamında uluslararası kurumlardan ya da kamu kurum ve kuruluşlarından Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla fon veya kredi kullanan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi işbirliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlananlarca gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı ile bu Kanun kapsamında yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen tasarım projelerinde ve tasarım merkezlerinde gerçekleştirilen münhasıran tasarım harcamalarının tamamı (…)(8), 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesine göre kurum kazancının ve 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesi uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılır. 

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5746&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

Bağlı Kuruluşlarla İlişkili Belgeler

Yayınlanma Tarihi: 28.08.2015

Araştırma Altyapıları Komisyonu, İzleme ve Yeterlik Değerlendirme Komitesi ve Alt Komiteler
MADDE 6 -
(4) Komisyon, gerekli gördüğü durumlarda kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden yazılı veya sözlü görüş alabilir, ilgili kişileri toplantıya çağırabilir.
MADDE 8 - (1) Komite, yılda en az üç kere ve tüm üyelerin katılımıyla toplanır. 
(6) Komite, gerekli gördüğü durumlarda kamu kurum ve kuruluşları, yükseköğretim kurumları, özel sektör kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden yazılı veya sözlü görüş alabilir, gerekli gördüğü kişileri toplantılara çağırabilir.
MADDE 9 - (1) Komitenin gerekli gördüğü durumlarda, Komite tarafından alınan kararla, kamu kurum ve kuruluşları, yükseköğretim kurumları, özel sektör kuruluşları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile gerçek kişilerden oluşan alt komiteler tesis edilebilir. 
MADDE 10 - (1) Araştırma altyapıları, yükseköğretim kurumu yerleşkelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait alanlarda, teknoloji geliştirme bölgelerinde, organize sanayi bölgelerinde ve endüstri bölgelerinde kurulabilir. Bina ve diğer taşınmaz unsurların özel sektör ve sivil toplum kuruluşları tarafından karşılanması durumunda, araştırma altyapıları özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarına ait arazilerde de kurulabilir.
MADDE 17 - (1) Yönetim kurulu araştırma altyapısının sınıfına göre, aşağıda belirtilen sayıda üyeden oluşur.
a) İleri araştırma laboratuvarı yönetim kurulu, en az bir en fazla dördü ilgili yükseköğretim kurumundan olmak şartıyla yükseköğretim kurumlarından en fazla beş, özel sektör kuruluşlarından en az bir, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve/veya STK’lardan en az bir üye olmak üzere toplam dokuz üyeden,
b) Tematik araştırma laboratuvarı yönetim kurulu, en az bir en fazla üçü ilgili yükseköğretim kurumundan olmak şartıyla yükseköğretim kurumlarından en az dört, özel sektör kuruluşlarından en az bir, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından ve/veya STK’lardan en az bir üye olmak üzere toplam yedi üyeden,
MADDE 30 - (1) Ortak araştırma altyapısı; yükseköğretim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve/veya STK’ların ortaklığıyla kurulabilir.
Yeterlik almış araştırma altyapısına özel sektör kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve/veya sivil toplum kuruluşlarının destek vermesi
(5) İlgili yükseköğretim kurumu dışındaki yükseköğretim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve STK’lar yeterlik almış araştırma altyapılarına Komisyon onayıyla ortak olabilir. Bu durumda araştırma altyapısı, ortak araştırma altyapısı niteliği kazanır ve altyapının yeterlik kararı ile kuruluş protokolünde gerekli değişiklikler bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri doğrultusunda yapılır.
MADDE 31 - (1) Yeterlik almış araştırma altyapısına özel sektör kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve/veya sivil toplum kuruluşları tarafından maddi destek sağlanabilir.
MADDE 35 - 
(6) Özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kurulan ortak araştırma altyapılarına sağlanacak destek, araştırma altyapısındaki kamu ortaklık payı dikkate alınarak Komisyon tarafından belirlenir.
MADDE 42 - 
(3) Platform oluşturmak için en az bir yeterlik almış araştırma altyapısı ile yükseköğretim
kurumları, özel sektör kuruluşları, kamu kurumları ve/veya STK’ların işbirliği protokolü imzalaması
gereklidir. 
MADDE 44 - (1) Uluslararası araştırma altyapı konsorsiyumlarına ülke adına katılmak isteyen araştırma altyapıları, araştırma altyapı platformları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları katılım ve katılıma ilişkin destek taleplerini Komisyona iletir."

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/58499

Yayınlanma Tarihi: 15.09.2012

Kümelenme birlikteliği
MADDE 7 –
(1) Kümelenme birlikteliğinde yer alabilecek kurum, kuruluş ve özel hukuk tüzel kişileri şunlardır:
h) Kümelenme birlikteliği ile ilgili dernekler, vakıflar, kooperatifler ve benzeri kuruluş ve
teşekküller.
Destek kapsamı
MADDE 16 – (Değişik:RG-22/7/2022-31900)
(1) Bakanlık ve kümelenme birlikteliği tarafından taahhüt edilen destek tutarı sadece iş
planında yer alan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için kullanılabilir. Ana destek alanları şunlardır: a) Küme koordinasyonu, farkındalığı veya etkinliğini geliştirme.
b) Faktör koşullarını veya piyasalarını geliştirme.
c) Verimlilik.
ç) Yenilik.

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/41615

Yayınlanma Tarihi: 10.08.2016

Yönetici şirket kurucuları
MADDE 13 –
(1) Yönetici şirketin kurucuları arasında, Bölgenin bulunduğu ilde yer alan en az bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü ya da kamu Ar-Ge merkez veya enstitüsü bulunması şartı aranır.
(2) Yönetici şirkete ayrıca;
e) Ar-Ge ve teknoloji geliştirme ile ilgili vakıf, kooperatif ve dernekler,

https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/75426